Επισκεφτήκατε το site του Δήμου Θεσσαλονίκης;
Αν ναι, θα καταλάβατε πολλά για την σημασία που δίνει ο Δήμαρχος στις νέες τεχνολογίες. Θεωρεί μάλλον πιο λογικό να διατηρεί ένα δημοτικό τηλεοπτικό κανάλι, για να διαφημίζει το "έργο" του, (έστω και δεν το βλέπεις κανείς) παρά να υπάρχει μια προσεγμένη παρουσία στο Δίκτυο. Αντίστοιχα ο Δήμος Αθηναίων έχει κάπως πιο αξιοπρεπές και οργανωμένο site όπως και ο Δήμος Πειραιά. Φυσικά και αυτά υπολοίπονται πολύ απο το να θεωρηθούν ιδανικά για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών των πόλεων.
Τι γίνεται στο εξωτερικό;
Δείτε το site των δήμων του Βερολίνου της Βιέννης ή του Παρισιού για να πάρετε χαμπάρι τι σημαίνει σοβαρό site. Ο επισκέπτης έχει τεράστιες δυνατότητες. Απο μόνα τους αποτελούν διαφήμιση για την πόλη. Και τα συγκεκριμένα δεν αποτελούν εξαίρεση αλλά είναι ο κανόνας. Στο εξωτερικό κάθε πόλη φροντίζει την διαδικτυακή της παρουσία ώστε να είναι ευχάριστη στον επισκέπτη και όσο το δυνατό πιο χρήσιμη. Και αυτό το κάνουν όχι μόνο οι τουριστικές ή οι πολύ μεγάλες πόλεις. Δοκιμάστε να ψάξετε κάποια μικρή πολή που γνωρίζετε σε κάποια άλλη χώρα. Θα εντυπωσιαστείτε.
Αφορμή για αυτές τις σκέψεις ήταν ένα άρθρο στη σημερινή LIFO (λίγο υπερβάλλει για τον Δήμο Δράμας, αντίθετα ο Δήμος Τρικάλων έχει ασύρματη δικτύωση εδώ και καιρό). Αναφέρεται στην έλλειψη υποδομών ασύρματου Internet στην πόλη της Αθήνας. Η κριτική για μια τέτοια έλλειψη είναι πρόοδος στην αμόρφωτη δικτυακά Ελλάδα. Τουλάχιστο ο δήμαρχος στην Πρωτεύουσα γνωρίζει τις νέες τεχνολογίες. Ίσως τελικά να μην είναι ευθύνη του Δήμου να προσφέρει τέτοια υπηρεσία (και οι εταιρίες παροχής Internet τι θα κάνουν,μου λες;) αλλά η δημόσια συζήτηση αξίζει τον κόπο.
Να αναφερθούμε, τέλος, στην μικρή κοινότητα χρηστών που εδώ και καιρό έχει στήσει ασύρματα δίκτυα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ίσως να μην προσφέρουν Internet, όπως θα περίμενε κάποιος που δε γνωρίζει, αλλά δείχνουν τον δρόμο πως την ασύρματη δικτύωση.