Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Αλλατίνη

ΑΛΛΑΤΙΝΗH ιστορία των Μύλων Αλλατίνη είναι λίγο πολύ γνωστή στους Θεσσαλονικείς.

Η ερώτηση όμως που μου έρχεται στο μυαλό είναι όμως μια:

Γιατί το συγκρότημα των μύλων δεν απαλλοτριώθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως το Δημαρχείο; Η μεγαλομανία του Δημάρχου-Αυτοκράτωρ Παπαγεωργόπουλου δεν μπορούσε να ανεχτεί την χρήση ενός κτίσματος που δεν πληγούσε τις δικές του εικαστικές ανησυχίες. Δηλαδή: Τσιμέντο και μάρμαρο!

Έτσι απορρίφτηκαν το συγκρότημα Αλλατίνη, αλλά και το συγκρότημα Φιξ, ως υποψήφια για το Νέο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης Προτίμησε να χτίσει στο τελευταίο ανοικτό χώρο στο κέντρο, ένα κτίριο αμφίβολης αισθητικής, που δεν συνδέεται με την αρχιτεκτονική παράδοση της πόλης.

Όταν ο ίδιος ο Δήμαρχος αρνείται να συνδέσει την θέση του με την διάδοση και διάδοση της αρχιτεκτονικής παράδοσης της πόλης του, τι ελπίδα έχει αυτή η πόλη;

Ποιο είναι το μέλλον του συγκροτήματος Αλλατίνη; 03

Η ίδια η εταίρια που ανέλαβε την ανακατασκευή υποστηρίζει ότι θα διατηρήσει το κύριο κτίριο αλλά φαίνεται ότι ταυτόχρονα θα ανεγείρει και νέα κτίρια τα οποία θα «συνδέονται» αρχιτεκτονικά με το κύριο κτίσμα.  Το όλο συγκρότημα θα αποδοθεί ως γραφεία και διαμερίσματα καθώς φαίνεται οι ιδέες για εμπορικό κέντρο ή άλλες χρήσεις δεν καρποφόρησαν.

Κατεβάστε σε pdf και διαβάστε επίσης το καταπληκτικό ρεπορτάζ στο free press Parallaxi(τεύχος 140,σελ 28-31).