Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Θάψιμο χωρίς σύνορα

Επειδή πολλά γράφονται και διαβάζονται τις τελευταίες μέρες για την αποπομπή του Στ.Κούλογλου από την ΕΡΤ(εδώ ενδελεχής λίστα) να θέσω κάποιες σκέψεις, δίχως να θέλω να παίξω τον δικηγόρο του διαβόλου:

  1. Είναι γνωστό σε όσους θέλουν να ξέρουν (και παρακολουθούσαν τις εκπομπές του) ότι κάνει ελάχιστη δημοσιογραφία πεδίου. Tο υλικό του συνήθως προερχόταν από εξωτερικές πηγές και ήταν ελάχιστα πρωτογενές. Τώρα το ανακαλύψαμε; Ή μήπως μας έλεγε ψέματα τόσο καιρό; Όσοι ήθελαν, γνώριζαν. Ο Αυγερόπουλος είναι ένας καταπληκτικός δημοσιογράφος αλλά δεν είναι καλύτερος από τους άλλους επειδή ,ντε και καλά, κάνει δημοσιογραφία πεδίου. Και δεν αναιρεί ότι ο Κούλογλου έκανε στιβαρές παρουσιάσεις σημαντικών διεθνών θεμάτων (σύμφωνα με την υποκειμενική άποψη μου). Το γεγονός ότι δεν ήταν αποκλειστικά δικό του υλικό, ποσώς με ενδιαφέρει από τη στιγμή που δε κλέβει δικαιώματα.
  2. δεν περίμενα ως γνωστός δημοσιογράφος να μην αμείβεται καλά. Δε ξέρω αν αληθεύουν τα νούμερα που αναφέρονται στα υπόλοιπα blog (βλέπε στο no angels for you αλλά και εδώ ) αλλά και να ισχύουν πως φταίει ο Κούλογλου; Δηλαδή η διοίκηση της ΕΡΤ δεν είναι υπεύθυνη για τα συμβόλαια που υπογράφει(βλέπε υπόθεση φραπελιά); Τουλάχιστο τα ντοκιμαντέρ έχουν αρχειακή αξία και παραμένουν στο αρχείο της ΕΡΤ και προτιμώ να πηγαίνουν σε αυτά τα λεφτά παρά πχ. στη Eurovision.
  3. σχετικά με την εταιρία παραγωγής: Αν πληρώνεται σταθερό ποσό για κάθε εκπομπή δεν είναι προφανές ότι θα έκανε τα αδύνατα δυνατά για να μειώσει στο ελάχιστο δυνατό το κόστος της παραγωγής; Προέβλεπε πουθενά η σύμβαση ότι πρέπει να ξοδέψουν και το τελευταίο ευρώ που θα λάμβαναν από την ΕΡΤ; Αν όχι, που είναι το θέμα; Στη θέση τους όλοι το ίδιο δε θα κάναμε;
  4. Αν τα κριτήρια για τα οποία κόπηκε η εκπομπή είναι οι ‘αξιοκρατικές’ μετρήσεις τηλεθέασης ή το υψηλό κόστος της εκπομπής, με αποτέλεσμα να μη συμφέρει οικονομικά, καλά έκανε η διοίκηση της ΕΡΤ και την έκοψε. Και όλοι ξέρουμε πόσο ευαίσθητη είναι η εκάστοτε διοίκηση της ΕΡΤ στην αξιοκρατία. Τρέχει στις φλέβες της. Τότε όμως μήπως έπρεπε να κοπούν άλλα συμβόλαια πριν του Κούλογλου καθώς και εκπομπές; Λέω μήπως…

Ως προς τον άνθρωπο Κούλογλου. Δεν το ξέρω προσωπικά και ποσώς με ενδιαφέρει να τον γνωρίσω. Η φασαρία όμως αν κάρφωσε ή όχι κάποιους στην Ασφάλεια είναι τελείως όψιμη και δεν καταλαβαίνω πως συνδέεται με το θέμα της αποπομπής του απο την ΕΡΤ. Είναι δυο διαφορετικά πράματα.Αν άνθρωποι υπέφεραν από τις ‘καταγγελίες’ του έχουν την συμπάθεια μου.

Από εκεί και πέρα όμως δεν ξεχνάω ότι ζούμε σε ένα κράτος στο οποίο οι συνεργάτες των Γερμανών δεν δικάστηκαν ποτέ και οι συνεργάτες της χούντας αμνηστευτήκαν (σε αντίθετη περίπτωση δε θα έβρισκε ούτε για δείγμα στελέχη η σημερινή κυβέρνηση).

Αν κάρφωσε η όχι ο Κούλογλου δε το ξέρω, δε με νοιάζει και δε θα ασχοληθώ μετά από 30 χρόνια.